ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН НА КОМЕМОРАТИВНИОТ НАСТАН ПО ПОВОД 9 МАЈ

Почитуван г-дине Траjан Димковски, Почитуван г-дине Саша Богдановиќ, Почитуван г-дине Филип Темелковски, Почитувана г-ѓо Љубица Јанчева и претставниците на градот Скопје, Ваши...

СВЕЧЕНА ЦЕРЕМОНИЈА ПО ПОВОД 76 ГОДИНИ ОД ПОБЕДАТА ВО ГОЛЕМАТА ТАТКОВИНСКА ВОЈНА, СКОПЈЕ, 9 МАЈ 2021 ГОДИНА

На улицата 9 Мај, кон спомен-обележјето посветено на 75-годишнината од Големата Победа, се одржа свечена церемонија по повод 76 години од Победата во Големата Татковинска војна. Во настанот зедоа...

ПОЛАГАЊЕ ЦВЕЌЕ КОН МЕМОРИЈАЛНИОТ СПОМЕНИК „МАТКА”, СКОПЈЕ, 9 МАЈ 2021 ГОДИНА

По повод 76 години од Големата Победа, делегацијата на Амбасдата на чело со Амбасадор Сергеј Баздникин и Воено и воено-воздухопловно аташе Андреј Гугњаев, заедно со Почесните конзули на Русија во...

ПОЛОЖУВАЊЕ ЦВЕЌЕ КОН МОГИЛАТА НА НЕПОБЕДЕНИТЕ ВО ПРИЛЕП, 9 МАЈ 2021 ГОДИНА

По повод Денот на Победата, се одржа положување цвеќе кон Могилата на непобедените во Прилеп, посветена на паднатите војници од Народноослободителната борба, меѓу кои е и сонародникот Иван...

ПОЛОЖУВАЊЕ ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ГОЛЕМАТА ПОБЕДА ВО ПОРЕЧКОТО ЗДУЊЕ, 8 МАЈ 2021 ГОДИНА

Во рамките на одбележувањето на 76-годишнината од Големата Победа, делегацијата на Амбасадата, заедно со жителите во поречкото Здуње и претставници на Јавното претпријатие за управување и заштита...

КОЛУМНАТА НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН „ДЕНОТ НА ПОБЕДАТА Е ПОВЕЌЕ ОД ПРАЗНИК” ЗА ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА”

Денот на Победата е повеќе од празник Утре, на 9 мај, светот ќе ја одбележува 76-годишнината од Големата Победа над фашизмот. За нашата земја, овој датум отсекогаш бил и останува симбол на...

ВО СКОПЈЕ И СТРУМИЦА Е ОДБЕЛЕЖАНА 60 ГОДИШНИНАТА ОД ПОЛЕТУВАЊЕТО НА ЈУРИЈ ГАГАРИН ВО ВСЕЛЕНАТА, 12 АПРИЛ 2021 ГОДИНА

По повод 60 години од полетувањето на Јуриј Гагарин во вселената на 12 април 1961 година, се одржа традиционалната церемонија на положување цвеќе кон спомениците на Гагарин во Скопје и...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА КОСМОНАУТИКАТА, 12 АПРИЛ 2021 ГОДИНА

Почитувани дами и господа, драги пријатели, На 12 април 1961 година, легендарниот космонаут Јуриј Алексеевич Гагарин со вселенскиот брод „Восток-1“ ја надлетал Земјата околу нејзината орбита...

ТРКАЛЕЗНА МАСА „БЛАЖЕ КОНЕСКИ – МОСТОТ ШТО ГИ ПОВРЗУВА МАКЕДОНСКИТЕ И РУСКИТЕ СЛАВИСТИ“, 18 МАРТ 2021 ГОДИНА

На 18 март, во соработка со Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, се одржа тркалезна маса „Блаже Конески –...

СЕ ОДРЖА СВЕЧЕНО ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИ НА ПОБЕДНИЦИТЕ НА УРЕДУВАЧКИОТ ПРЕДИЗВИК “ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА РУСИЈА”, СКОПЈЕ, 17 МАРТ 2021 ГОДИНА

На 17 март, во Музеј на македонската борба, се одржа свечено доделување на награди на победниците на едномесечен уредувачки предизвик “Запознајте ја Русија” во организација на Амбасадата на...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ЗЕДЕ УЧЕСТВО ВО ПРОСЛАВА НА МАСЛЕНИЦА, СВЕТИ НИКОЛЕ, 13 МАРТ 2021 ГОДИНА

На 13 март, во Меѓународниот словенски универзитет „Г.Р. Державин“ се одржа традиционалната прослава на Масленица. Учесниците на настанот се запознаа со обичаите на народните свечености, го...

ПОЛОЖУВАЊЕ ЦВЕЌЕ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА БРАНИТЕЛОТ НА ТАТКОВИНАТА, СКОПЈЕ, 23 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

По повод 23 февруари - Денот на бранителот на Татковината се одржа положување цвеќе кон спомен-обележјето посветено на 75-годишнината на Големата Победа на улица 9 мај. На паднатите и живите...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА БРАНИТЕЛОТ НА ТАТКОВИНАТА, 23 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

Почитувани дами и господа, Драги пријатели, Денес во Русија се слави Денот на бранителот на Татковината.  На овој празник им честитаме на оние кои својот живот го посветиле да и служи...

РАБОТНА ПОСЕТА НА ОПШТИНА БИТОЛА, 17 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

На 17 февруари Амбасадорот Сергеј Баздникин  престојуваше во работна посета на Општина Битола, каде оствари средба со градоначалничката м-р Наташа Петровска. Рускиот амбасадор ја...

ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА СЕ ОДРЖА ТРАДИЦИОНАЛНА КОМЕМОРАТИВНА ЦЕРЕМОНИЈА, БИТОЛА, 10 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

На 10 февруари, по повод Денот на руската дипломатија се одржа традиционална комеморативна церемонија со положување цвеќе ќон споменикот “Рускиот крст” во Битола. Споменикот беше воздигнат во...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАТИЈА, 10 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

Почитувани дами и господа, Почитувани колеги од дипломатскиот кор, Драги пријатели, Срдечно ви го честитам нашиот професионален празник – Денот на руската дипломатија. За прв пат,...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО МИНИСТЕРОТ КРЕШНИК БЕКТЕШИ, СКОПЈЕ, 4 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

На 4 февруари, Амбасадорот на Руската Федерација Н.Е. Сергеј Баздникин оствари средба со Министерот за економија Крешник Бектеши. Главна тема на средбата помеѓу министерот и амбасадорот беше...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА УСТАВНИОТ СУД САЛИ МУРАТИ, СКОПЈЕ, 22 ЈАНУАРИ 2021 ГОДИНА

На 22 јануари, Амбасадорот Сергеј Баздникин оставри средба со Претседателот на Уставниот суд Сали Мурати. На средбата, на Амбасадорот Баздникин му беше презентирана уставната положба на...

ИНТЕРВЈУ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БЗДНИКИН ЗА RUSSIA BEYOND МАКЕДОНИЈА, 7 ЈАНУАРИ 2021 ГОДИНА

1. Да започнеме од она што е најактуелно. Целиот свет се справува со пандемијата од КОВИД-19. На малкумина тука им е јасна ситуацијата во Русија, па како би ја оцениле? Секојдневно наидуваме на...

КОЛУМНАТА НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕJ БАЗДНИКИН „НЕКОЛКУ ЗБОРА ЗА КОНФЛИКТОТ ВО ДОНБАС“ ЗА ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“, 5 ДЕКЕМВРИ 2020 ГОДИНА

Оружениот судир во Донбас не стивнува веќе седма година. За сето ова време, украинската страна се обидуваше да ја префрли одговорноста за ова на Русија, и покрај она што е, чинам, широко познато...