СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

Обрнавме внимание на изјавите на Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, дадени на 16 јули во неговото интервју за BuzzFeed News и в коментар за македонски медиуми, со...

ИНТЕРВЈУ НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА, ОЛЕГ ШЧЕРБАК, ЗА ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА 14 ЈУНИ 2019 ГОДИНА

Од Гоце Илковски   Дали сте страстен љубител на фудбалот и дали ќе следите некој натпревар во живо од Светското првенство во Русија? – Имам голем интерес за фудбал и се стремам колку...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

Во врска со шпекулациите проширени во некои медиуми дека митингот одржан деновиве пред Амбасадата на Русија во Скопје, како и обраќањето на Амбасадорот на Русија пред неговите учесници наводно...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

Во Русија секогаш внимателно ги следат јавните изјави на високи функционери на други држави, особено оние што ги засегаат односите со нашата земја. Секако, не остана незабележано и неодамнешното...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ

Во врска со соопштението на службата за информирање на Владата на Република Македонија што беше пренесено од страна на МИА и други медиуми, а по повод средбата на Амбасадорот на Руската...

КОМЕНТАР НА АМБАСАДАТА ВО ВРСКА СО НАПИСИТЕ ВО SUNDAY TIMES

Уште неодамно многумина не веруваа дека активната инволвираност на британските медиуми во информативни војни може да ги поткопа темелите на традиционално силното британско новинарство. Но сега...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ ВО МНР НА РУСИЈА ВРСКА СО ВЛОШУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНОПОЛИТИЧКАТА СИТУАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА

Длабоко сме загрижени од последните случувања во Република Македонија. На 27 април опозицијата која ги зазгуби парламентарните избори, со самоиницијативен избор на претседател на Собранието грубо...

ИНТЕРВЈУ НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА ОЛЕГ ШЧЕРБАК ЗА AL JAZEERA BALKANS

На 13 април оваа година Амбасадорот на Русија во Македонија, Н.Е. Олег Шчербак, даде кратко интервју за новинарката на Al Jazeera Balkans, г-ѓа Милка Смилевска. Доле интегрално го...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ НА МНР НА РУСИЈА ВО ВРСКА СО НАПИСОТ НА "ДОЈЧЕ ВЕЛЕ"

Обрнавме внимание на вознемирувачката содржина на написот објавен во македонската редакција на "Дојче Веле" во кој се прави обид на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација, г-дин...

КОМЕНТАР ЗА МЕДИУМИТЕ

Руската Федерација континуирано ја подржува безбедноста и стабилноста на Република Македонија како независна, суверена и територијално интегрална држава. Убедени сме дека излез од тешката...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

  Во врска со многубројните барања за коментар околу развој на настаните во Украина, кои пристигаат во Амбасадата на Русија во Република Македонија од средствата за јавно информирање, би...

IMPORTANT INFORMATION FOR THE SPECTATORS OF THE XXII OLYMPIC AND XI PARALYMPIC WINTER GAMES OF 2014 IN SOCHI

Dear spectators of the XXII Olympic and XI Paralympic Winter Games of 2014 in Sochi! 11-12-2013   Since December 1, 2013 tourist visa formalities for a period up to one month for...

ПРОМОЦИЈА НА ИНТЕРНЕТ-ПОРТАЛОТ И НА ИЗДАНИЕТО НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК “РУСКА РЕЧ”

    ПОСОЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В РЕСПУБЛИКЕ МАКЕДОНИИ АМБАСАДА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА EMBASSY OF THE RUSSIAN...

МНР НА РУСИЈА ЗА СЛУЧАЈОТ «PUSSY RIOT»

    На 22 августа 2012 официјалниот претставник на МНР на Русија А.Лукашевич одговараше на прашања на новинарите во врска со пресудата за случајот «Pussy Riot» ...

ИНФОРМАЦИJА ЗА СOНАРОДНИЦИ

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИJА!   Вe информираме, дека на 4 декември 2011 година (недела) ќе се одржат избори за пратеници во Државната Дума на Федералното Собрание на...

ИЗЈАВА НА ПРЕДСЕДАТЕЛОТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА Д.МЕДВЕДЕВ ЗА СИТУАЦИЈАТА НА БЛИСКИОТ ИСТОК И СЕВЕРНА АФРИКА

  …Рускиот претседател Дмитри Медведев говорејќи на безбедносниот состанок во Владикавказ, главниот град на Северен Кавказ изјави дека нередите кои потресуваат неколку арапски...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

    ПОСОЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В РЕСПУБЛИКЕ МАКЕДОНИИ АМБАСАДА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА EMBASSY OF THE RUSSIAN FEDERATION IN...