ОФИЦИЈАЛНО Е ВОСПОСТАВЕНА ДИРЕКТНАТА НОВА РЕДОВНА ЛИНИЈА МОСКВА – СКОПЈЕ, 4 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

На 4 јуни, на Меѓународниот аеродром Скопје слета првиот авион на руската авиокомпанија „Нордвинд ерлаинс“, со што официјално е воспоставена директната нова редовна линија Москва – Скопје после...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА УСТАВНИОТ СУД САЛИ МУРАТИ, СКОПЈЕ, 22 ЈАНУАРИ 2021 ГОДИНА

На 22 јануари, Амбасадорот Сергеј Баздникин оставри средба со Претседателот на Уставниот суд Сали Мурати. На средбата, на Амбасадорот Баздникин му беше презентирана уставната положба на...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ОСТВАРИ СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ОЛИВЕР СПАСОВКСКИ, СКОПЈЕ, 4 ДЕКЕМВРИ 2020 ГОДИНА

На 4 декември, во Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија се одржа средба помеѓу Амбасадорот на Руската Федерација, Н.Е. Сергеј Александрович Баздникин и Министерот за...

АМБСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО МИНИСТЕРОТ АРЈАНИТ ХОЏА, СКОПЈЕ, 22 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА

На 22 октомври, се одржа средба на Амбасадорот Сергеј Баздникин и Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа. Руската Федерација е значаен економски партнер на...

АМБАСАДОР СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО ВИЦЕПРЕМИЕРОТ ФАТМИР БИТИЌИ, СКОПЈЕ, 1 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА

На 1 октомври, се одржа средба на Амбасадорот Сергеј Баздникин и Вицепремиерот Фатмир Битиќи, на која се разговараше за одржување на континуитетот во трговската размена и зголемување на...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО ПРЕМИЕРОТ ЗОРАН ЗАЕВ, СКОПЈЕ, 9 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА

На 9 септември, Амбасадорот Сергеј Баздникин се сретна со Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев. На средбата е предадена телеграма со честитки за формирањето...

АМБАСАДОР СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ, СКОПЈЕ, 7 СЕПТЕМВРИ 2020 ГОДИНА

На 7 септември, во текот на билатералната средба, Амбасадорот Сергеј Баздникин на Претседателот Стево Пендаровски  му ја предаде телеграмата со честитки од Претседателот на  Русија...

ГОВОРОТ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОД СРЕДБАТА СО ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА КУМАНОВО, МАКСИМ ДИМИТРИЕВСКИ, 27 АВГУСТ 2020 ГОДИНА

Многу сум задоволен што повторно се сретнав со почитуваниот градоначалник на Куманово – господин Максим Димитриевски – на негова иницијатива. Денес имавме конструктивна размена на мислења по...

ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРИЕМ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА БРАНИТЕЛОТ НА ТАТКОВИНАТА, 21 ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА

На 21 февруари се одржа традиционален прием по повод Денот на бранителот на Татковината. На свечениот настан беа присутни високи претставници од Кабинетот на Претседателот на Република...

ДРЖАВЕН ПРИЕМ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА РУСИЈА, СКОПЈЕ, 12 ЈУНИ 2019 ГОДИНА

На 12 јуни во Скопје Амбасадата на Руската Федерација одржа државен прием по повод националниот празник – Денот на Русија. Во свечената прослава зедоа учество Претседателот на Собранието г. Талат...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА БРАНИТЕЛИ НА ТАТКОВИНАТА, 26 ФЕВРУАРИ 2019 ГОДИНА, СКОПЈЕ

Почитувани дами и господа, Драги пријатели, Срдечно ве поздравувам сите што дојдовте денес да го споделите со нас еден од најомилените празници во нашата земја – Денот на бранители на...

НОВИОТ АМБАСАДОР НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА МУ ГИ ВРАЧИ АКРЕДИТИВИТЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

На 18 септември 2018 година новоименуваниот Вонреден и Ополномоштен Амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија Сергеј Баздникин му ги врачи акредитивните писма на Претседателот на...

ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ПРЕСТОЈУВАШЕ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, д-р ЃОРГЕ ИВАНОВ

На 23-24 мај оваа година во Русија со работна посета престојуваше Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов. За време на неговиот престој во Москва Претседателот беше примен од...

ВО ЊУЈОРК МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РУСИЈА СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА НИКОЛА ПОПОСКИ

На 22 септември во Њујорк на маргините на 71-та седница на Генералното Собрание на Обединетите нации Министер за надворешни работи на Руската Федерација г-дин Сергеј Лавров оствари средба со...

МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РУСИЈА СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА НИКОЛА ПОПОСКИ

На 29 септември во Њујорк на маргините на 70-та седница на Генералното Собрание на ОН се одржа состанок меѓу Министерот за надворешни работи на Русија Сергеј Лавров и Министерот за...

ПРАТЕНИЦИТЕ НА ДРЖАВНАТА ДУМА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ВО ПОСЕТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Од 26 до 29 март 2013 година во Репубилка Македонија престојуваше делегацијата на Државната Дума на Федералното Собрание на Руската Федерација предводена од господин Александер Балберов...

ЗА РАБОТНА ПОСЕТА НА МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА НА МОСКВА

Соопштение од МНР на Русија На 29 јануари се одржаа преговори на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација Сергеј Лавров со Министерот за надворешни работи на Република...

МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РУСИЈА СЕРГЕJ ЛАВРОВ ПРЕСТОJУВАШЕ ВО ПОСЕТА НА Р.МАКЕДОНИЈА

  На 20 април 2011 година Министерот за надворешни работи на Руската Федерациja Сергеj Лавров ja посети Република Македониja. Во текот на средбата со Претседателот на Република...