ОТВОРАЊЕТО НА ВЕЧЕР НА РУСКА МУЗИКА, БИТОЛА, 15 ОКТОМВРИ 2021 ГОДИНА

Амбасадорот Сергеј Баздникин зеде учество во отворањето на Вечер на руска музика во организација на Здружението на уметници и педагози „Арс Ад Астра“ со поддршка на Руската амбасада во Скопје и...

ВО СКОПЈЕ Е ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА РУСКИОТ ЈАЗИК, 7 ЈУНИ 2021 ГОДИНА

По повод празнувањето на 222 години од раѓањето на Александар Сергеевич Пушкин и Денот на рускиот јазик, во паркот кој го носи името на Пушкин во Општината Кисела Вода (Скопје), се одржа...

РАБОТНА ПОСЕТА НА ОПШТИНА БИТОЛА, 17 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА

На 17 февруари Амбасадорот Сергеј Баздникин  престојуваше во работна посета на Општина Битола, каде оствари средба со градоначалничката м-р Наташа Петровска. Рускиот амбасадор ја...

ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО СЕ ОДРЖИ ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ, 3 НОЕМВРИ 2020 ГОДИНА

На 3 ноември, Амбасада на Руската Федерација заедно со Почесните конзулати во Охрид и Битола одржи онлајн предавање по повод Денот на народното единство за историја и значење на празникот. На...

АМБАСАДОР СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ЗЕДЕ УЧЕСТВО ВО СИМПОЗИУМ „ЧЕХОВ НА СЦЕНИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА 1945 - 2020 ГОДИНА“, СКОПЈЕ, 30 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА

На 30 октомври, во Кинотека на Северна Македонија се одржа научниот симпозиум „Чехов на сцените во Македонија 1945 - 2020 година“ по повод 160-годишнината од раѓањето на Антон Павлович Чехов....

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА РУСКИОТ ЈАЗИК ВО СКОПЈЕ, 8 ЈУНИ 2020 ГОДИНА

По повод одбележувањето на Светскиот ден на рускиот јазик, како и на 221 година од раѓањето на Александар Сергеевич Пушкин, делегации предводени од Амбасадорот на Русија, Сергеј Баздникин, и...

ВО КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СЕ ОДРЖА ПРОЕКЦИЈАТА НА ФИЛМОТ „КРИКОТ НА ТИШИНАТА“, СКОПЈЕ, 7 МАРТ 2020 ГОДИНА

На 7 март оваа година во Кинотека на Северна Македонија се одржа проекцијата на филмот „Крикот на тишината“ на филмското студио на Александар Литвинов (2019 година), кој предизвика голем интерес...

ВО МЕЃУНАРОДЕН СЛАВЈАНСКИ УНИВЕЗРИТЕТ СЕ ОДРЖА ПРОСЛАВУВАЊЕТО НА МАСЛЕНИЦА, СВЕТИ НИКОЛЕ, 29 ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА

На 29 февруари во Меѓународен Славјански Унивезритет во Свети Николе се одржа прославувањето на Масленица. Годинава овој празник беше прославен со проекција на рускиот комичен филм „Слуга“, со...

ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЗАШТИТНИКОТ НА ТАТКОВИНАТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА СЕ ОДРЖА КОНЦЕРТ „СЛАВЈАНСКИ ВЕНЕЦ“, СКОПЈЕ, 22 ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА

На 22 февруари по повод Денот на заштитникот на Татковината на Руската Федерација се одржа концерт „Славјански венец“ на Женски младински хор и Детски хор „Мелодија“. Броjните присуртни имаа...

ВО ПРИЛЕП СЕ ОДРЖА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА „100 РАРИТЕТИ НА РУСКАТА ДРЖАВНОСТ”, 17 ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА

На 17 февруари во изложбениот салон на ЦК „Марко Цепенков ”   –  Прилеп се одржа свеченото отворање на изложбата „100 раритети на руската државност”. Изложбата претставува уникатна...

СОЛИСТИТЕ НА САНКТПЕТЕРБУРШКИОТ ДОМОТ НА МУЗИКА ЈА ПОСЕТИЈА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

На 19-21 ноември солистите на Санктпетербуршкиот Домот на музика, (лауреати на меѓународни натпревари) Дмитриј Крилов (тромбон), Владислав Фјодоров (пијано) и Алексеј Иванов (труба) ја посетија...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН НА ОТВОРАЊЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „100 РАРИТЕТИ НА РУСКАТА ДРЖАВНОСТ“, СКОПЈЕ, 1 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА

  Ваша Екселенцијо господине Претседател на Републиката д-р Стево Пендаровски, Ваше Блаженство господин господин Стефан, Почитуван Реѝс-ул-улѐма Хаџи Сулејман ефенди Реџепи, ...