ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ЕДИНСТВО СЕ ОДРЖА ПРИЕМ НА РУСКИТЕ СОНАРОДНИЦИ, СКОПЈЕ, 4 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА

На 4 ноември, по повод Денот на народното единство, во Младинскиот културен центар беше организиран прием на руски сонародници, организиран од страна на Координативниот совет на организации на...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН НА ОТВОРАЊЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „100 РАРИТЕТИ НА РУСКАТА ДРЖАВНОСТ“, СКОПЈЕ, 1 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА

  Ваша Екселенцијо господине Претседател на Републиката д-р Стево Пендаровски, Ваше Блаженство господин господин Стефан, Почитуван Реѝс-ул-улѐма Хаџи Сулејман ефенди Реџепи, ...

НА ФИЛОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“ ПРИ УКИМ СЕ ОДРЖА СРЕДБА СО ПОЗНАТИОТ РУСКИ ПИСАТЕЛ ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН, СКОПЈЕ, 10 ОКТОМВРИ 2019 ГОДИНА

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ, во организација на издавачката куќа „Антолог“ и Катедрата за руски јазик при Факултетот, се одржа средба со познатиот руски писател Евгениј...

АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ЈА ПОСЕТИ ФАБРИКАТА ЗА ОБЛЕКА "АСТИБО", ШТИП, 2 ОКТОМВРИ 2019 ГОДИНА

На 2 октомври Амбасадорот Сергеј Баздникин ја посети фабриката за облека "Астибо" во Штип. Фабриката со повеќе од 100 вработени произведува различна женска и машка облека (фустани, блузи,...

ВО КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СЕ ОДРЖА ОТВОРАЊЕ НА ДЕНОВИ НА РУСКИ ФИЛМ, СКОПЈЕ, 28 СЕПТЕМВРИ 2019 ГОДИНА

На 28 септември во Кинотеката на Северна Македонија се одржа свеченото отворање на Деновите на рускиот филм. Во текот на неделата македонската публика има можност да се запознае со класика...

"ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА: ЛЕКЦИИ ЗА ИСТОРИСКАТА ВИСТИНА". КОЛУМНА НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕJ БАЗДНИКИН ВО ВЕСНИКОТ „НОВА МАКЕДОНИЈА“, 31 АВГУСТ 2019 ГОДИНА

Утре целиот свет ќе одбележува црн датум –точно пред 80 години, на 1 септември 1939 година германската војска ја преминала полската граница. Со тоа се означи почетокот на Втората светска војна,...

КОМЕНТАР НА РУСКА АМБАСАДА ВО ВРСКА СО НЕКОРЕКТНО ПОКРИВАЊЕ НА ПРОТЕСТОТ НА 10 АВГУСТ ВО МОСКВА

Пак гледаме обвинувања за противправното дејствување на московските органи на прогон, кои ги приведоа учесниците во несанкционирана демонстрација на 10 август. Митингот организиран на 10 август...

ОБРАЌАЊЕ НА АМБАСАДОРОТ СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН ПО ПОВОД ДЕНОТ НА СЕЌАВАЊЕТО ЗА СИТЕ ЗАГИНАТИ РУСКИ ВОЈНИЦИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА, 1 АВГУСТ 2019 ГОДИНА

Почитуван господине Илија Јованоски (градоначалник на Прилеп), Почитувани дами и господа, Драги пријатели, Срдечно ве поздравувам сите што дојдовте денес на веќе традиционалната (петта...

АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА УЧЕСТВУВАШЕ ВО ОФИЦИЈАЛНОТО ОТВОРАЊЕ НА 31-ВА ПО РЕД БЕНЗИНСКА СТАНИЦА НА „ЛУКОИЛ МАКЕДОНИЈА“, НАСЕЛБА ЧЕНТО, 11 ЈУЛИ 2019 ГОДИНА

На 11 јули амбасадорот на Русија Сергеј Баздникин учествуваше во официјалното отворање на 31-ва по ред бензинска станица на „ЛУКОИЛ Македонија“во населбата Ченто, на излезот од Скопје на патот...

АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА СЕРГЕЈ БАЗДНИКИН СЕ СРЕТНА СО УЧЕНИЦИТЕ НА МЕЃУНАРОДНОТО УЧИЛИШТЕ ИКЛ, КУМАНОВО, 5 ЈУЛИ 2019 ГОДИНА

На 5 јули Амбасадорот на Русија Сергеј Баздникин се сретна во Куманово со учениците на меѓународното училиште ИКЛ (Куманово, Скопје), кои го студираат рускиот јазик. Амбасадорот им се обрати на...