ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ПРИЕМ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ТАТКОВИНАТА

На 22 февруари 2017 година Амбасадата одржа традиционален прием по повод Денот на бранителот на Татковината. На свечениот настан беа присутни Министерот за одбрана на Република Македонија, г-дин...

ИЗЈАВА НА СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ВО ВРСКА СО ДОПИСИТЕ ЗА НАВОДНA ВМЕШАНОСТ НА РУСИЈА ВО ОБИДОТ ЗА ДРЖАВЕН УДАР ВО ЦРНА ГОРА, 20.02.2017

Во врска со дописите за наводна вмешаност на Русија во обидот за државен удар во Црна Гора, интегрално ја пренесуваме изјавата која Министерот за надворешни работи на Русија, г-дин Сeргеј Лавров,...

КОЛУМНА НА АТАШЕ ВО АМБАСАДАТА, г-дин МИХАИЛ ЛУШИН, ОБЈАВЕНА ВО "НОВА МАКЕДОНИЈА", 21.02.2017

ЗА ИЗМИСЛЕНИ И ВИСТИНСКИ ПОДМЕТНУВАЧИ НА ВОЈНАТА Со длабока разочараност ја прочитав колумната “Бомбардирањето на Авдијивка – воено злосторство на Москва” објавена во весникот “Нова...

ВО СКОПЈЕ ИМ ДОДЕЛИЈА СЕРТИФИКАТИ НА КУРСИСТИТЕ ОД ПРВИОТ ТУРНУС НА БЕСПЛАТНИТЕ ЧАСОВИ ПО РУСКИ ЈАЗИК

На 17 февруари во Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје (УКиМ) се одржа свечена церемонија на доделување сертификати на курсистите од првиот турнус на бесплатните курсеви по...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ НА МНР НА РУСИЈА ВО ВРСКА СО НАПИСОТ НА "ДОЈЧЕ ВЕЛЕ"

Обрнавме внимание на вознемирувачката содржина на написот објавен во македонската редакција на "Дојче Веле" во кој се прави обид на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација, г-дин...

ВО БИТОЛА ОДБЕЛЕЖАН ПРОФЕСИОНАЛНИОТ ПРАЗНИК НА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ

На 10 февруари во Битола Амбасадата и Почесниот конзул на Русија во Битола Сергеј Самсоненко организираа свечености по повод професионалниот праздник на руските дипломати - Денот на руската...

РАСПИШАН КОНКУРС ЗА СТУДИРАЊЕ ВО РУСИЈА ЗА ДРЖАВЈАНИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Амбасадата на Руската Федерација распишува конкурс за прием на државjани на Република Македониjа за студии во високообразовни институции на Руската Федерациjа во 2017/2018 академска година. На...

КОМЕНТАР ЗА МЕДИУМИТЕ

Руската Федерација континуирано ја подржува безбедноста и стабилноста на Република Македонија како независна, суверена и територијално интегрална држава. Убедени сме дека излез од тешката...

ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ПРОМОЦИЈА НА ЗАЕДНИЧКИ РУСКО-МАКЕДОНСКИ МАРКИ

На 6 февруари 2017 година во Скопје се одржа промоција на заеднички руско-македонски марки. Настанот беше организиран од Амбасадата на Русија во Македонија во соработка со АД „Македонска пошта“...

ВО АМБАСАДАТА ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕНА КНИГА НА ЖАЛОСТ ПО ПОВОД АВИОНСКАТА НЕСРЕЌА КОЈА СЕ СЛУЧИ ВО КРАСНОДАРСКИОТ РЕГИОН

Поради големата авионска несреќа која се случи на 25 декември 2016 година во Краснодарскиот регион и однесе 92 човечки животи, во Руската Федерација е прогласен Ден на жалост. Во знак на почит...

ВО АМБАСАДАТА ЌЕ БИДЕ ОТВОРЕНА КНИГА НА ЖАЛОСТ ПО ПОВОД ТРАГИЧНАТА СМРТ НА НА РУСКИОТ АМБАСАДОР ВО ТУРЦИЈА, г-дин АНДРЕЈ КАРЛОВ

По повод трагичната смрт на Вонредниот и Ополномоштен Амбасадор на Руската Федерација во Република Турција, Н.Е. господин Андреј Карлов загинат на 19 декември 2016 година во терористичкиот напад...

СОЧУВСТВО ОД АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА ПОРАДИ УБИСТВОТО НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО ТУРЦИЈА

Во име на вработените во Амбасадата на Русија во Република Македонија им изразувам длабоко сочувство на сите наши пријатели и колеги кои работат во дипломатските и конзуларни претставништва во...

КОЛУМНА НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА “2016-ГОДИНА НА ПРЕСВРТНИЦА”. ВЕСНИК "ДНЕВНИК", 19 ДЕКЕМВРИ 2016 ГОДИНА.

Годината што изминува не беше лесна за светската дипломатија. Kлучните фактори што ја комплицираа ситуацијата на меѓународната сцена беа зголемената поларизација на силите и обидите на светот...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ ВО МНР НА РУСИЈА ПО ПОВОД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВО МАКЕДОНИЈА

Со задоволство истакнуваме дека вонредните парламентарни избори одржани во Република Македонија на 11 декември 2016 година и покрај крајно тензична внатрешнополитичка ситуација се одржаа во мирна...

ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ДИПЛОМАТСКИ ФУТБАЛСКИ ТУРНИР

На 19 ноември 2016 година во спортски центар "Јане Сандански" се одржа дипломатски фудбалски турнир организиран од Амбасадата на Руската Федерација. Во настанот учествуваа екипите на...

ВО СКОПЈЕ СЕ ОДРЖА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА НА ЕПИСКОП ТИХОН (ШЕВКУНОВ) "НЕ СВЕТИ, А СВЕТИ"

  (Фото - МИА) На 4 октомври 2016 година во Скопје во Народна и универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” се одржа промоција на македонското издание на книгата „Несвети, а...

КОЛУМНА НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА “ПРАВЕДЕН СУД НА ИСТОРИЈАТА”. ВЕСНИК "ДНЕВНИК", 1 ОКТОМВРИ 2016 ГОДИНА.

Од­маз­да... Во овој по­им се чувс­тву­ва сту­дот на не­из­беж­нос­та. Ме­ѓу­тоа, ре­ал­нос­та е мно­гу по­ком­пли­ци­ра­на. Се­кој ден во по­ли­ти­ка­та, па и во се­кој­дне­ви­е­то, ние се...

МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РУСИЈА СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА НИКОЛА ПОПОСКИ

На 22 септември во Њујорк на маргините на 71-та седница на Генералното Собрание на Обединетите нации Министер за надворешни работи на Руската Федерација г-дин Сергеј Лавров оствари средба со...

ВО МАКЕДОНИЈА СТИГНА ХУМАНИТАРНА ПОМОШ ОД РУСИЈА

На 17 септември колоната на возила од Министерството на Русија за вонредни состојби достави во Скопје хуманитарна помош за граѓаните од поплавените подрачја издвоена според одлуката на...

ДИПЛОМАТИ ОД АМБАСАДАТА ПРЕДАДОА ХУМАНИТАРНА ПОМОШ ЗА ГРАЃАНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА НАСТРАДАНИ ВО ПОПЛАВИТЕ

На 14 септември 2016 година дипломати од Амбасадата на Русија во Македонија предадоа 14 кутии со храна и вода во фондот за собирање помош за настраданите од поплавите што се случија на...