КОМЕНТАР НА АМБАСАДАТА ВО ВРСКА СО НАПИСИТЕ ВО SUNDAY TIMES

Уште неодамно многумина не веруваа дека активната инволвираност на британските медиуми во информативни војни може да ги поткопа темелите на традиционално силното британско новинарство. Но сега...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ ВО МНР НА РУСИЈА ВРСКА СО ВЛОШУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНОПОЛИТИЧКАТА СИТУАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА

Длабоко сме загрижени од последните случувања во Република Македонија. На 27 април опозицијата која ги зазгуби парламентарните избори, со самоиницијативен избор на претседател на Собранието грубо...

ИНТЕРВЈУ НА АМБАСАДОРОТ НА РУСИЈА ВО МАКЕДОНИЈА ОЛЕГ ШЧЕРБАК ЗА AL JAZEERA BALKANS

На 13 април оваа година Амбасадорот на Русија во Македонија, Н.Е. Олег Шчербак, даде кратко интервју за новинарката на Al Jazeera Balkans, г-ѓа Милка Смилевска. Доле интегрално го...

КОМЕНТАР НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ИНФОРМАЦИЈА И ПЕЧАТ НА МНР НА РУСИЈА ВО ВРСКА СО НАПИСОТ НА "ДОЈЧЕ ВЕЛЕ"

Обрнавме внимание на вознемирувачката содржина на написот објавен во македонската редакција на "Дојче Веле" во кој се прави обид на Министерот за надворешни работи на Руската Федерација, г-дин...

КОМЕНТАР ЗА МЕДИУМИТЕ

Руската Федерација континуирано ја подржува безбедноста и стабилноста на Република Македонија како независна, суверена и територијално интегрална држава. Убедени сме дека излез од тешката...

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

  Во врска со многубројните барања за коментар околу развој на настаните во Украина, кои пристигаат во Амбасадата на Русија во Република Македонија од средствата за јавно информирање, би...

IMPORTANT INFORMATION FOR THE SPECTATORS OF THE XXII OLYMPIC AND XI PARALYMPIC WINTER GAMES OF 2014 IN SOCHI

Dear spectators of the XXII Olympic and XI Paralympic Winter Games of 2014 in Sochi! 11-12-2013   Since December 1, 2013 tourist visa formalities for a period up to one month for...

ПРОМОЦИЈА НА ИНТЕРНЕТ-ПОРТАЛОТ И НА ИЗДАНИЕТО НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК “РУСКА РЕЧ”

    ПОСОЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В РЕСПУБЛИКЕ МАКЕДОНИИ АМБАСАДА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА EMBASSY OF THE RUSSIAN...

МНР НА РУСИЈА ЗА СЛУЧАЈОТ «PUSSY RIOT»

    На 22 августа 2012 официјалниот претставник на МНР на Русија А.Лукашевич одговараше на прашања на новинарите во врска со пресудата за случајот «Pussy Riot» ...

ИНФОРМАЦИJА ЗА СOНАРОДНИЦИ

ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИJА!   Вe информираме, дека на 4 декември 2011 година (недела) ќе се одржат избори за пратеници во Државната Дума на Федералното Собрание на...

ИЗЈАВА НА ПРЕДСЕДАТЕЛОТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА Д.МЕДВЕДЕВ ЗА СИТУАЦИЈАТА НА БЛИСКИОТ ИСТОК И СЕВЕРНА АФРИКА

  …Рускиот претседател Дмитри Медведев говорејќи на безбедносниот состанок во Владикавказ, главниот град на Северен Кавказ изјави дека нередите кои потресуваат неколку арапски...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

    ПОСОЛЬСТВО РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ В РЕСПУБЛИКЕ МАКЕДОНИИ АМБАСАДА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА EMBASSY OF THE RUSSIAN FEDERATION IN...

УКРАИНА ПОВТОРНО ОДБИВА ДА ОБЕЗБЕДИ ТРАНЗИТ НА РУСКИОТ ГАС ЗА ЕВРОПА

СООПШТЕНИЕ бр. 04-15-01-09   Денес, во 2 часот наутро до Обединетата диспечерска контрола (ОДК) на „Нафтогас на Украина" беше упатено ново барање од „Гаспром" за транзит на 99,2 млн....

УКРАИНА НЕ ОБЕЗБЕДИ ТРАНЗИТ НА РУСКИОТ ГАС ЗА ЕВРОПА

  СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ бр. 02-14-01-09 Денес, во 2 часот наутро „Гаспром" на Обединетата диспечерска контрола (ОДК) на „Нафтогас на Украина" и упатил ново барање за...

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РУСИЈА СВИКА САМИТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА ГАСНАТА КРИЗА

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ бр. 03-14-01-09   На 14 јануари 2009 година Претседателот на Русија Дмитриј Медведев ги прими шефовите на Владите на Бугариј, Молдавија и Словачка, Сергеј...

ВЛЕЗЕ ВО СИЛА РУСКО-МАКЕДОНСКАТА СПОГОДБА ЗА ЗАЕМНИ ПАТУВАЊА НА ГРАЃАНИТЕ

  Денес, на 31 октомври 2008 година, влезе во сила Спогодбата меѓу Владата на Руската Федерација и Владата на Република Македонија за услови на заемни патувања на граѓаните на Руската...

ВЛЕЗЕ ВО СИЛА РУСКО-МАКЕДОНСКАТА СПОГОДБА ЗА ЗАЕМНИ ПАТУВАЊА НА ГРАЃАНИТЕ

Денес, на 31 октомври 2008 година, влезе во сила Спогодбата меѓу Владата на Руската Федерација и Владата на Република Македонија за услови на заемни патувања на граѓаните на Руската Федерација и...

ПОРАНЕШНИОТ МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА СРЃАН КЕРИМ ИЗБРАН ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА 62-РО ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА ООН

  СООПШТЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА   На 24 мај, на пленарната седница на Генералното Собрание на ООН во Њујорк,  поранешниот...